Türkçe İngilizce Azerice Arapça Rusça Almanca Farsça Ukrayna

En İyi Kıl Dönmesi Tedavisi Hangisidir?

Kıl dönmesi hastalığının günümüze kadar 40 dan fazla farklı teknik ile tedavisi yapılmıştır. Tedavi seçeneklerinin bu kadar fazla olması tedaviler hakkında soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır. Bu yazımızda tedavi teknikleri karşılaştırmalı olarak ele alınarak tedaviler hakkında detaylı bilgi verilmeye çalışılacaktır.

Tedavi teknikleri ele alınmadan önce tedaviler karşılaştırılırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği de aktarılacaktır. Bu sayede hastalar tedavileri daha doğru ve bilinçli bir şekilde kıyaslayabilir.

Tedaviler Karşılaştırılken Hangi Kriterlere Dikkat Edilmelidir?

  • Tekrar riski minimum olmalıdır.
  • Kesi miktarı az olmalıdır. Kesi yapılan alanın küçük olması pek çok avantajı beraberinde getirmektedir.
  • Narkoz veya anestezi gibi uygulamalara ihtiyaç duyulmamalıdır. Bu sayede narkozun yan etkileri bertaraf edilmiş olur.
  • İş gücü kaybına neden olmamalıdır. Ayaktan yapılan tedaviler bu sayede avantaj sağlamaktadır.
  • Ameliyat sonrası iyileşme süreci kısa olmalıdır.
  • Ameliyat s9onrası özel bakım ve pansumana ihtiyaç duyulmamalıdır. Uzun süreli pansuman, bakım uygulamaları hastalar açısından istenen bir durum değildir.
  • Ameliyat sonrası uzun süre banyo yasağı olan tedaviler kişileri gündelik hayatını olumsuz etkilemektedir.
  • Tedavi sonrasında yaşanan ağrının az olması hasta konforu açısından önemlidir.
  • İltihap riski az olmalıdır.
  • Ameliyat maliyetinin düşük olması da hastalar açısından avantaj yaratan durumlardandır.

Kıl Dönmesi Tedavileri

Kıl dönmesinde uygulanan tedaviler klasik yöntemler,güncel yöntemler ve ameliyatsız tedaviler olarak 3 gruba ayrılmaktadır.

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları

Kıl dönmesi ameliyatları arasında tercih edilen klasik yöntemler şunlardır; açık bırakma, primer kapatma, karidakis ve flap tekniğidir.

Açık Bırakma (Lay Open)

Açık bırakma yöntemi kıl dönmesi için geliştirilen ilk tekniklerden biridir. Güncel ve daha pratik teknikler geliştirildiği için günümüzde nadir olarak kullanılmaktadır.

Kıl dönmesi tedavisinde amaç cilt altında oluşan kılların kendisini saran kapsül ile birlikte vücuttan çıkarılmasıdır. Açık bırakma tekniği anestezi uygulanarak uygulanır. Bu teknikte kıl kapsülünün olduğu alan genişçe kesilerek çıkarılır. Yani yaklaşık 20-30 cm lik bir doku çıkartılmış olur. Kıl dönmesi kapsülü 2 cm civarında olmasına rağmen bu teknikte 30 cm ye varan miktarda kesi yapılır. Bu nedenle sağlıklı dokularda zarar görmektedir. BU teknikte çıkarılan dokunun olduğu alan iyileşmesi için açık bırakılır. Yöntemin ismi de buradan gelmektedir. Açık bırakılan doku süreç içerisinde vücut tarafından doldurulur. Yeni çıkan dokuların daha sağlıklı olacağı düşünüldüğü için bu teknik uygulanır. Ancak cildin açık kalan alanı tam anlamıyla doldurması yaklaşık 6 ay gibi bir zamana denk gelmektedir ve bu süreç hasta için oldukça zor bir süreç anlamına gelmektedir.

Hastane yatışı gerektiren bir yöntemdir. Taburcu sonrasında ise 3-6 ay arası günlük pansuman uygulaması gerektirmektedir. Yaranın büyük olması sebebiyle iyileşme süreci ağrılıdır. Ayrıca dokunun açık bırakılmasına bağlı olarak iltihap gelişmesi riski de yüksektir. İltihap oluşması akıntı ve kötü kokuya neden olmaktadır. Ayrıca yara tam anlamıyla iyileşene kadar hastanın sırt üstü yatması da mümkün olmamaktadır.

Farklı yöntemler olmasına rağmen her cerrah her yöntemde uzman olmamaktadır. Bu nedenle tercih ettiğiniz doktor güncel yöntemler konusunda yetersiz ancak açık bırakma tekniğinde uzmanlığa sahipse sizi bu tekniğe yönlendirecektir. Sizde daha pratik bir yöntemle ameliyat olmak varken eski ve dezavantajı fazla olan bir teknikle tedavi olmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle tedavi tekniklerinin araştırılması hasta ve konforu açısından önem arz etmektedir.

Primer Kapatma Tekniği

Uygulanış tekniği olarak açık bırakma tekniği ile aynıdır. Ancak bu yöntemde doku açık bırakılmak yerine kesi yapılan alanda gergin bir dikiş yapılır. Olumsuz etkiler olarak açık bırakma tekniğinin bütün eksi yönleri bu teknik içinde geçerlidir. Bu nedenle tavsiye edilen bir teknik değildir. Ayrıca tekrar etme riski de çok çok fazladır.

Karidakis Tekniği

Bu ameliyat tekniğinde kesi D harfi şeklinde yapılarak kıl kapsülü vücuttan çıkartılır. Açık bırakma tekniğine nazaran daha az sağlıklı doku zarar görür. Ancak çağdaş yöntemlerde sağlıklı doku zarar görmediği için bu tekniğin tercih edilmesi pek akıllıca olmayacaktır. Aşağıdaki görselde kesinin nasıl yapıldığı net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Açık bırakma tekniğine göre daha az kesi yapılır. Buna bağlı olarak daha daha az iz kalır ve iyileşme süreci kısmen daha kısadır. Klasik yöntemlere göre tekrar etme riski daha azdır. Bazı vakıalarda narkoz altında bazılarında ise bölgesel uyuşturma ile yapılabilmektedir. Bu sayede klasik ameliyatlar içerisinde daha ekonomiktir.

Flap Ameliyatı

Bu ameliyat tekniğinde de kıl dönmesi kendisini çevreleyen doku ile çıkarılır. Çıkarılan alana yan kısımlarda sağlıklı doku getirilerek dikilir. Yanlarda sağlıklı doku getirilip dikilmesi sayesinde tekrar etme riski azdır. Dokunun kesilme ve dikilme tarzına göre ameliyatlarda farklılık görülmektedir.( limberg, rhomboid, eliptik, modifiye limberg, V-Y flap, Z plasti ve D flep )

Uygulanma tekniği olarak zor bir ameliyattır. 10-15 cm lik bir kesi ve buna bağlı olarak iz oluşur. 40-45 dakika kadar bir sürede uygulanır. Enfeksiyon gelişme riski vardır. Büyük bir kesi olması nedeniyle iyileşme süresince hasta sırt üstü yatamaz. 10-15 gün yatak istirahati gerekir. Bu da iş gücü kaybı anlamına gelmektedir.

Klasik ameliyatlara nazaran avantajlı olsa da çağdaş tekniklerle kıyaslanınca tavsiye edilen bir teknik değildir.

Çağdaş Kıl Dönmesi Tedavileri

Klasik ameliyatlarda hasta konforunun düşük olması, iyileşme sürecinin uzun olması, iz kalması gibi olumsuzluklar yüzünden çağdaş teknikler geliştirilmiştir. Bunlar dan en avatajlı olanlar Mikro sinüsektomi ve Bascom teknikleridir.

Bascom Tekniği

Çağdaş tedaviler olarak geliştirilmiş bir tekniktir. Amaç kıl yumağını en küçük kesi ile çıkarmaktır.

Narkoza gerek kalmadan bölgesel uyuşturma ile yapılır. Küçük bir kesi açılarak kıl dönmesi kendisini saran kapsül ile birlikte çıkarılır. Kesinin küçük olması sayesinde sağlıklı doku zarar görmez. İyileşme süreci kısa ve hasta konforu yüksektir. İşlem sonrası ağrı ağrı kesici almayı gerektirmeyecek düzeydedir. Ayrıca kesinin küçük olması sayesinde yalnızca küçük bir iz kalır. Yara küçük olması sayesinde kanama ve enfeksiyon riski de yok denecek kadar azdır. Pratik bir işlem olması sayesinde hastane yatışına gerek kalmadan klinik ortamında uygulanabilir. Bu sayede ekonomik bir tedavi şekli olmaktadır.

Micro Sinüsektomi

Çağdaş tekimler arasında en pratik yöntem microsinüsektomi tekniğidir. Tekniği bascom tekniğinin güncelleştirilmiş hali olarak tanımlayabiliriz.

2×2 Cm lik bir kesi açılarak kıl dönmesi kapsülü kendisini saran kapsülü ile birlikte vücuttan çıkarılır. Kesimin küçük olması sayesinde narkoza gerek kalmadan bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Bu sayede hem tedavi daha ekonomik olur hem de narkozun yan etkileri bertaraf edilmiş olur. Tedavi toplam 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hasta 15 dakika kadar dinlendikten sonra gündelik hayatına dönebilir. Bu sayede sosyal ve iş hayatından ara vermeden tedavı tamamlanır. İşlem sonrasında pansuman gibi herhangi bir özel bakıma ihtiyaç duyulmaz. Klasik ameliyatlarda uzun ve zorlu bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur. Mikrosinusektomi bu açıdan oldukça avantajlı bir tekniktir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavileri

Kıl dönmesi tedavilerinde en son geliştirilen teknikler ameliyatsız tedavilerdir. Ameliyatsız olarak iki tedavi uygulanmaktadır. Bunlar sinüsotomi ve lazerle tedavidir.

Ameliyatsız olarak kimyasal madde kullanılan fenol ve gümüş tedavileri de uygulanmaktadır. Ancak kimyasal madde kullanımdan dolayı riskli olmaları ve başarı oranlarının düşük olmasından dolayı bu tekniklere yer verilmemiştir.

Sinüsotomi Tekniği

Sinüsotomi tekniğinde kesi ve dikiş yapılmadan kıllar sinüs içerisinde temizlenmektedir. İşlem için lokal uyuşturma yapılması yeterlidir.

Bölgesel uyuşturma yapıldıktan sonra kıl giriş delikleri radyo frekans cihazı yardımı ile genişletilir. Sonrasında ince fırçalar ve küret yardımı ile sinüs boşluğunda bulunan kıllar temizlenir.

Ardından sinüs boşluğu antiseptik solüsyonlarla temizlenerek tedavi tamamlanır.

Sinüsotomi tedavisi yaklaşık 10 dakika da tamamlanır. Ardından hasta 15 dakika dinlenerek gündelik hayatına dönebilir.

Pratik ve başarı oranları yüksek bir tedavidir. Ameliyattan korkan hastalar için uygun bir tekniktir.

Lazerle Tedavi

Ameliyatsız tedaviler arasında en son geliştirilen tekniktir. Lazer cihazı ile ameliyata gerek kalmadan kıl dönmesi tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

İlk olarak sinüsotomi tekniğinde olduğu gibi kıl giriş deliklerinin çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında delikler dermal punch ile genişletilir. Genişletilen deliklerden girilerek sinus boşluğu temizlenir.

Sonrasında sinüs boşluğu lazer cihazı ile 360 derece yani bütün açılara etki edecek şekilde yakılır. Sinüs boşluğundan sonra kıl giriş delikleri de lazer cihazı ile yakılarak kapatılır.

Sinüs boşluğunun ve kıl giriş deliklerinin lazerle kapatılması sayesinde kıl dönmesi sorununun tekrar etme riski minimum düzeye inmiş olur.

Lazerle tedavi sonrasında hasta kısa bir süre dinlendikten sonra gündelik hayatına dönebilir.

En Avantajlı Kıl Dönmesi Tedavisi Hangisidir?

En avantajlı yöntem hastaya en uygun olan ve hasta konforunun en yüksek olduğu tedavidir.

Hastaların yaklaşık olarak %95ine ameliyatsız tedaviler uygulanabilmektedir. Öncelik sorunun ameliyatsız olarak tedavi edilmesidir. Ancak bazı hastalarda sorun çok ilerlemiş olduğu için ameliyatsız tedaviler yetersiz kalmaktadır.

Ameliyatsız tedavilerin uygulanamadığı hastalar için en avantajlı teknik çağdaş kıl dönmesi ameliyatı yani mikro sinüsektomidir.

Microsinusektomi ameliyatı narkoza ihtiyaç duyulmadan yapılması ve hastane yatışına gerek duyulmaması sayesinde klasik yöntemlerden daha ekonomik ve avantajlıdır.

Bursa’da Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

İdea klinik Bursa şubemizde kıl dönmesi hastalığını ameliyatsız yöntemlerle çok kısa sürede tedavi ediyoruz. Ameliyatsız yöntemlere uygun olmayan hastalarımızı ise mikro cerrahi girişimler ile hastane yatışına gerek kalmadan tedavi ediyoruz.

Ayrıca İdea klinikte SGK lı hastalara %50 indirim uygulanması sayesinde işlem oldukça ekonomik bir maliyetle yapılabilmektedir.

Sizde işinize ve sosyal yaşantınıza ara vermeden 10 dakika da kıl dönmesi sorununuzdan kurtulmak istiyorsanız 0532 152 26 75 numaralı hattımızdan randevu alabilirsiniz.

About Op. Dr. Atilla Kaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz